Környezettudatosság

Zöldtető - minden épület tetején

Zöldtetőnek nevezzük azokat a növényzettel borított födémeket, ahol a kertészeti és szigetelési rétegek szerves egységet alkotnak.

A Tópark esetében extenzív zöldtető kerül kialakítása varjúhájak telepítésével, melynek célja a minél hangulatosabb és természet közelibb lakóhely kialakítása.

A zöldtetők alkalmazása csökkenti a környezeti zajterhelést, kedvezően befolyásolja a szállóport mennyiségét és növeli a födémek hőszigetelő értékét. Nyáron hűti a környezetet, ezáltal természetes hűtést biztosít, a lezúduló csapadék mennyiségét felfogja és egy egyenletes lejutást biztosít a csatornákba.

A zöldtető kialakítása során alkalmazott növények jól tűrik a szárazságot és ellenállók, a zöldtető vékony, növényekkel benőtt talajrétege az eróziós hatásoknak ellenáll.

Mennyezet hűtési-fűtési rendszer - lakóingatlanok esetében

A mennyezetfűtés-hűtés jó méretezés mellett ideális komfortot, a legenergiatakarékosabb fűtési és klimatizálási rendszert biztosítja.

A fűtőelemek közvetlenül a gipszkarton felett kerülnek rögzítésre. A fűtött gipszkarton 40-45°C-ra melegszik fel, ezáltal kisebb felületen akár nagyobb hőmennyiséget is be lehet vinni, mint akár egy jól méretezett padlófűtés esetén.

Egyenletes szobahőmérséklet biztosítása. A mennyezetfűtési rendszerek hőleadása nagyrészt sugárzó hő formájában történik, így az alsó és felső légréteg között mindössze 2°C lehet a hőmérséklet különbség. Szemben a hagyományos vagy radiátoros fűtések esetén ahol akár 5-8°C is lehet.

Három rétegű, Super Low-E nyílászárók, beépített elektromos redőnnyel – lakóingatlanok esetében

A külső nyílászárók megfelelő üvegezésére, jó hő és hangszigetelésére kiemelt hangsúlyt fektettünk. Ennek fényében az épületek nyílászáróit három rétegű, meleg peremes, hőszigetelő üvegezéssel alakítottuk ki, melyek 3. rétege Saint- Gobain Super Low-E bevonatos síküveggel készült. A rétegrendeknek köszönhetően a lakások nyáron kevésbé melegednek fel valamint a külső árnyékolástechnikával, redőnnyel tovább csökken a lakások külső hő terhelése is.

A nyílászárók értékei az alábbiak:

  • g: 40 % (A teljes energiaátbocsájtási tényező (g-érték) megadja, hogy a napsugárzás energiájának hány százaléka halad át az üvegezésen.)
  • Ug: 0,7 W/m2K (Ez az érték az üveg hőátbocsátási tényezőjét jelenti, mely azt mutatja meg, hogy az ablaküveg felületén egységnyi idő alatt mennyi energia távozik.)
  • Rw: 39 dB (Az üvegszerkezet hangszigetelő képességének mértékét mutatja meg.)

LEED – irodaépületek esetében

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) egy önkéntes, független, nemzetközileg elismert minősítő rendszer, amely fenntarthatósági, környezetbarát szempontokat vesz figyelembe az épületek értékelése során.A f

enntarthatóság elsődleges szempont a Tópark beruházás során, amely már a tervezés fázisától a kivitelezésen át, egészen az üzemeltetésig végig kíséri a projektet, így nyújt egy egész világon elismert minősítést a beruházásnak.A Tópark jövőbeni bérlői nemcsak egy fenntartható irodát, kereskedelmi és szolgáltató egységet tudhatnak majd magukénak, hanem alacsonyabb fenntartási és üzemeltetési költségeket valamint egészségesebb munka- és életkörülményeket is.

VRV (hűtő-fűtő rendszer) – irodaépületek esetében

A VRV rendszer egy direkt elpárologtatású rendszer, melyet elsősorban hotelek, irodaházak, bankok klimatizálására fejlesztettek ki.

A rendszer R410a környezetbarát hűtőközeggel dolgozik, 3 lépcsős éjszakai csendesíthető üzemmóddal rendelkezik, ezáltal akár 50KW-os névleges hűtési teljesítményű kültéri egység 45dB(A) hangnyomás szinten üzemelhet.

A rendszer automata hűtőközeg feltöltési funkcióval rendelkezik, ezáltal egyetlen gombnyomásra automatikusan annyi hűtőközeget enged be a kültéri egységekre csatlakoztatott tartályból, amennyi az adott rendszerhez szükséges.

Hőszivattyús VRV rendszerrel, legalább 25%-kal olcsóbb fűteni, mint a legmodernebb és legdrágább kondenzációs kazános megoldással.

Mérésekkel igazolt, hogy a VRV rendszer nyári üzemeltetési költsége átlagosan 30-35%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos fancoil-folyadékhűtős rendszereké.

A VRV rendszer esetén környezetbarát hűtőközeg áramlik a kültéri és beltéri egységek között, nagyjából fél-harmad akkora átmérőjű csövekben, mint a folyadékhűtős rendszer esetén. VRV rendszer esetén, mivel jóval egyszerűbb felépítésű a rendszer, ezáltal megbízhatóbb, sokkal kisebb a meghibásodás esélye.